Als je vers fruit of verse groenten koopt, wil je ze niet in de koelkast leggen en een paar weken later zien dat ze verschrompeld en verrot zijn. Gelukkig zijn er een paar manieren om dit probleem te voorkomen. Het Nederlands Voedingscentrum heeft een artikel gepubliceerd waarin een aantal van de beste manieren worden beschreven om producten te bewaren voor een optimale houdbaarheid.
Algemene bewaartips
De meeste groenten en fruit kun je beter in de koelkast bewaren zolang ze vers zijn en niet rijp of al melig. Sommige groenten en fruit kunnen echter sneller rijpen bij kamertemperatuur, dus zorg ervoor dat je ze ergens bewaart waar ze niet in de koelkast hoeven.
Sommige producten, zoals appels, avocado’s, bananen, kiwi’s en tomaten, geven ethyleengas af dat het rijpingsproces van andere producten om hen heen kan versnellen. Hieronder vallen komkommers, druiven, bladgroenten en paprika’s.
Voor de beste rijping plaats je het fruit en de groenten in een droge ruimte waar ze op natuurlijke wijze zoveel mogelijk lucht kunnen opnemen. Dit voorkomt dat er schimmel en meeldauw op het oppervlak van het fruit en de groente groeit.
Verleng de houdbaarheid van je citrusvruchten door ze in een papieren zak of gaaszak in de groentelade van de koelkast te bewaren. Dit controleert de luchtstroom en houdt het vocht op peil, terwijl het ook helpt om de geur van je fruit te behouden.
Houd bessen apart van andere producten en bewaar ze in een ondiepe bak voor luchtcirculatie. Ze hebben de neiging om een vieze geur te krijgen als ze in dezelfde bakjes worden bewaard als andere producten.
Bewaar je groenten ook in een apart deel van de koelkast. Zo voorkom je dat ze te snel rijpen en andere producten bederven.
Sommige groenten kun je beter op het aanrecht laten liggen als ze het meest vers zijn, zoals asperges en sla (in de lente). Je kunt ze bewaren in een geventileerde schaal of een geperforeerde plastic zak om te voorkomen dat ze te warm worden.
Andere groenten die je het beste buiten de koelkast kunt bewaren zijn artisjokken, witlof, aubergine, aardappelen (behalve puree), radijs, spruiten en zoete aardappelen. Deze kun je bewaren op een koele, donkere plek buiten de koelkast of zelfs in een kast.
Als je een koelkast hebt met een aparte groentelade, kun je je groenten ook daar bewaren. Zo blijven ze ook knapperig.
Wortelgroenten en pompoen bewaren
Het Nederlandse voedingscentrum raadt aan om wortelgroenten zoals bieten, wortels, pastinaken, radijs, rapen en pastinaken met afgeknipte toppen te bewaren in de groentelade van je koelkast. Je kunt ze ook in een vochtige handdoek wikkelen of bedekken met een papieren zak voordat je ze in de groentelade legt.
Pompoenen kun je ook in de groentelade van je koelkast bewaren en blijven zo langer goed zolang ze niet helemaal rijp of verlept zijn. Sommige pompoenen, zoals butternut en kabocha, kun je beter op het aanrecht laten staan tot ze rijp zijn, zodat je de beste smaak en textuur krijgt als je ze eet.